logo

На 8 февруари отбелязваме деня за безопасен интернет

На 8 февруари отбелязваме деня за безопасен интернет. Инициативата насърчава към по-отговорно ползване на онлайн технологии и мобилни телефони особено сред децата и младите хора.

Интернет заема все по-голямо място в нашето ежедневие и в никакъв случай не трябва да забравяме, че той крие и опасности. В повечето случаи младежите не осъзнават риска в мрежата. Това се превръща в повод за тревоги при много родители, които искат да предпазят своите деца от вредни влияния и да ориентират техните търсения. За да Ви помогнем да се защитите и да се чувствате по-уверени онлайн, сме Ви подготвили няколко съвета:

1. Да не разговаряме с непознати.
Комуникацията с непознати в Интернет е не по-малко опасни от разговорите с тях по телефона или на улицата.
2. Никога да не даваме лична информация за себе си!
Например: име, парола, адрес, адрес на работа, адрес на училище, личния си телефон и др.
3. Никога да не изпращаме свои снимки, както и на семейството ни или на приятелите ни.
Не знаем със сигурност кой е от другата страна.
4. Да не отговаряме на заплашителни съобщения!
Човекът, който ги е изпратил, цели да ни нарани или обиди. Не трябва да му отвръщаме!
5. Да не отваряме електронна поща, получена от непознат подател.
Съдържанието може да бъде опасно или да съдържа вирус, който да повреди компютъра.
6. Трябва да внимаваме, когато някой предлага нещо безплатно, особено ако е непознат.

С тези препоръки чрез неформална дейност екипът на ОП „Младежки център Пловдив“ вече запозна част от младежите от пловдивските училища.

Невинаги нещата са такива, каквито изглеждат! Уважавайте правата на другите и бъдете отговорни. Вашето отношение към безопасността в Интернет е важно за Вас и другите около Вас!

Галерия

Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.