logo

Ангелина Михайлова: Без разбирателство един отбор не може да бъде успешен

- С какво ви привлече баскетболът?

- Съвсем случайно започнах да тренирам. Хареса ми колективната игра с топка. Стремежът към усъвършенстване и разбира се удоволствието да побеждаваш!

- Печелите сребърният медал от Олимпийските игри в Москва, Русия, през 1980 г. Какви са спомените Ви от тогава?

- Помня настроението, което имаше в целия отбор. Като участник за първи път в олимпийски игри няма как да не си спомням невероятната организация. Как ни посрещнаха, церемонията при откриване и закриване на игрите. Цялостната позитивна атмосфера и спортният дух бяха движещ фактор в стремежа за печеленето на всеки мач и стремежа към медал.

- Как се изгражда успешен отбор?

- Успешен може да бъде само онзи отбор, в който цари единение, колективизъм и разбирателство. Баскетболът е интелигентна игра. За да бъдеш успешен е необходимо да притежаваш много личностни качества. Амбицията и стремежът към реализация на всеки един състезател да направи най-доброто за отбора.

- Доколко помага публиката на добрата игра на отбора?

- Публиката винаги е била шестият състезател в един отбор. Доброто настроение винаги помага за една спокойна и красива игра. Подкрепата на публиката неминуемо те задължава да покажеш най-доброто, на което си способен - дава ти криле!

- Какви са предимствата на баскетбола? Защо трябва да се спортува?

- Като всеки колективен спорт качествата, които развива баскетболът са комплексни. Толерантност, ловкост, взимането на бързо решение и преценка, дисциплина, организираност, взаимодействие, координация, разбирателство, предвидливост са само една част от качествата, които се развиват и следва да притежава добрият състезател. Тези качества съответно изграждат и стойностни и успели личности в бъдеще. Спортът е за здраве и положителни емоции. Изгражда личности, създава контакти.

*Интервюто е публикувано с редакции от автора. Запазват се всички права върху текста, създаден по проект „Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП „Младежки център Пловдив

Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.