logo

Олимпийската шампионка Стоянка Груйчева: Животът е движение и движението е живот

Кога започнахте да се занимавате професионално с гребане?

Тренирам от есента на 1972 година, след Олимпиадата в Мюнхен. Моят старт в спорта е сравнително късно – когато бях 17-годишна, вече в гимназия. Но гребането позволява да започнеш тренировки в по-късен етап. Няколко години след това ме приеха в националния отбор и оттогава греба професионално.

В какво се състои подготовката за олимпийски игри?

Подготовката за всяко отделно състезание е индивидуална и сериозна. Европейските първенства са всяка година и почти не се прекъсва тренировъчният процес. Олимпийските игри са на 4 години и съответно усилията са по-големи. Подготовката за тях започва поне 1 година по-рано. Без значение ранга на състезанието, трябват много тренировки. За да се постигнат високи резултати, се тренира много – и като обем, и като качество.

Вие сте първата олимпийска медалистка в гребането заедно със Сийка Келбечева. Трудно ли е да се работи в екип?

Не, не е трудно, стига всеки от екипа да се съобразява с другия. Принципът е само един - всеки да се съобразява. Ние със Сийка се сработихме лесно. Все пак целта оправдава средствата, а когато целта на двама е една - се показва, че всичко може да се постигне.

Каква е "тежестта“ и отговорността на медала?

Първо, носи удовлетворение за добре свършена работа, защото целта е оправдана. Носи и много положителна емоцията и това позволява бързото възстановяване на организма и психиката. Негативното се усеща само след години, и то е физически - от върховите и максималните натоварвания от професионалния спорт.

Какво е посланието Ви към бъдещето поколение?

Всичко зависи само от тях – младите. Ако децата се занимават все повече с физическа дейност, медалите няма как да не дойдат. Вече всичко е стационарно и движението е малко, но ако се изградят правилните навици в спорта, резултатите няма да закъснеят. Посланието ми е: животът е движение и движението е живот.

*Интервюто е публикувано с редакции от автора. Запазват се всички права върху текста, създаден по проект „Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП „Младежки център Пловдив

 

Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.