logo

Асен Златев: За да успееш в спорта, трябва постоянство! Не може и без психика!

Какво Ви провокира да започнете да се занимавате професионално с вдигане на тежести?

По неволя дойдох в Спортното училище и направо влязох в групата по вдигане на тежести. Тук обаче учениците се бореха за високи резултати. Самата подготовка на това място ме доведе до професионално ниво. Просто попаднах на най-добрите в света. Това беше голям късмет и едновременно голям шанс за мен. Щастие беше да работя с тези хора.

По-трудно ли е да се извоюва медал от олимпиада, отколкото от друго състезание?

Всеки се готви по-добре за олимпиада, но може би е по-трудно. Това е, защото олимпиадите са на всеки четири години и са по-редки от другите състезания. Също така напрежението натежава при всички участници. Но точно поради тези две причини и олимпийските медали са толкова ценни.

А Вие как се справяхте с напрежението?

Не съм правил кой знае какво – Господ ме е надарил с много добра и услужлива психика. Просто съм късметлия в това отношение.

Доколко подготовката е физическа и доколко – психическа?

В практиката повече се води физическа подготовка. Малко се знае за психическата и затова по-малко се набляга на нея. Иначе би трябвало колкото една подготовка е физическа, толкова да бъде и психическа. По принцип има три вида подготовка - физическа като техническо-методическа, психологическа – на съзнанието, и другото е хранене и възстановяване. Тези три неща за спортиста са неизбежни. В живота при човека няма физика без психика и психика без физика. Едното се комбинира с другото и само така можем да достигнем до положителен резултат.

Имате изключително много отличия през кариерата Ви. Каква е тайната винаги да поддържате такова високо ниво?

Отговорът е много прост – постоянство. Постоянство в най-широкия смисъл на думата – трябва да се приложи във всичко, което правим. Ежедневно!

Ставате олимпийски медалист на 20 години. Какъв съвет бихте дали на бъдещите спортисти?

Не е задължително всеки на 20 години да стане олимпийски медалист. Не става и от днес за утре – трябва да се започне от рано. На мен ми бяха необходими 9 години. Не знам как да мотивирам младите хора. Живеем в различни светове и не знам дали моите съвети ще бъдат адекватни за техния свят. При нас беше съвсем различно, въобще измеренията са различни. Иначе младите хора за мен са хората на бъдещето и ние трябва да гледаме повече от тях, отколкото те от нас.

Какво е заветното Ви послание към тях?

Спортът е чудо! Това, което може да се направи със спорт, не може да се направи по никакъв друг начин – дори например с трудова дейност. Трудовата дейност е незаменима. С нея човекът е човек и с нея ще остане човек, докато я има. При нея и при всички останали дейности обаче трябва да направиш нещо по един начин, защото знаеш, че то така ще стане. Просто се ръководиш от резултата. А при спорта може да избереш и крайния резултат и начина, по който искаш да го постигнеш. Също като скулптура, която във времето можеш да оформиш така, както ти желаеш, и по начин, който сам избираш. Едновременно съчетаваш това, което ти се иска, и това, което е полезно за теб.

*Интервюто е публикувано с редакции от автора. Запазват се всички права върху текста, създаден по проект „Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП „Младежки център Пловдив.


Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.