logo

Олимпийският медалист в щангите Румен Александров: В живота успехът зависи от семейството

Защо избрахте да тренирате вдигане на тежести? 

През 1971г. кандидатствах в спортното училище и се надявах да вляза в направление лека атлетика. Но нямах достатъчната височина – бях 1.38 м, а тогава изискванията бяха поне 1.50 м. На изпитите, които бях взел успешно, обаче, ме видя треньорът по вдигане на тежести Ганчо Карушков. Той ми каза да кандидатствам с щанги. Така и направих.

По-трудно ли е да извоювате олимпийски медал, отколкото медал от друго състезание? 

Не е по-трудно, но е по-значимо, тъй като олимпиадата е на четири години и се води най-голямото състезание в спортната кариера. Докато световните първенства при нас са всяка година, както и европейските. 

Какви са предимствата и недостатъците на това да си състезател и на това да си треньор? 

Предимството да си състезател е, че отговаряш само за себе си. За да си треньор трябва да си и психолог, и родител – за да можеш да отговаряш за повече хора. 

Доколко подготовката е физическа и доколко е психическа? 

И двете са много важни неща. Хората са различни – зависи от индивида. По принцип с психика можеш да направиш много. Имаме много примери за хора, които не са талантливи, но психически си поставят едно нещо за задача и това стига. Физическата подготовка също е много важна, защото ако имаш ограничения в движението, контузии и т.н., няма как да стане. Така че двете вървят рамо до рамо. 

Как бихте вдъхновили бъдещите спортисти и какви са качествата необходими за сигурен успех? 

Качествата са много. А как да ги вдъхновя? Трябва цел. В живота успехът зависи от семейството, от близките хора, които могат да те насочат още в ранна възраст. Както при нас – ние влязохме в спортното училище 11-годишни. Така че до това време трябва да има някаква насоченост. В никакъв случай не трябва да е на всяка цена. Имам предвид, че ако родителите са били спортисти, не значи, че и децата трябва да бъдат. Но спортът е хубав ангажимент.

*Интервюто е публикувано с редакции от автора. Запазват се всички права върху текста, създаден по проект „Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП „Младежки център Пловдив.


Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.