logo

Иван Михайлов: Боксът ме привлече, след като гледах един филм

Разкажете ни как започна спортната Ви кариера?

Започнах да тренирам в град Сливен през 1961 г. След това влязох в казарма Станах два пъти шампион отборно първенство. По-късно дойдох в "Локомотив“ Пд, с който станах 3 пъти шампион на България. Последва и Европейското първенство през 1967 г., където участвах за първи път на такова голямо състезание и не очаквах да се класирам, а всъщност взех бронзов медал. През 1968 г. спечелих и бронзов медал от Олимпиадата в Мексико. 

Защо избрахте бокса?

Желанието ми винаги е било да тренирам бокс и навремето време само това ме привлече да спортувам. Тогава гледах и един филм - "Тежки ръкавици“. Хареса ми и главната роля на боксьор. 

На какво Ви научи боксът? Какви качества изгради у Вас? 

На страшно много неща. Но това, което е най-важното, е дисциплината. 

Как протича подготовката за състезанията? 

Постоянно бяхме на лагери. Свършеше ли единият лагер, ни пускаха в почивка за 4 дни и после пак на лагер. След всеки от тях имахме състезания – повечето международни. И мисля, че тази подготовка ми помогна да се представям добре. Може би затова бях толкова време в националния отбор. 

А за олимпийските игри?

Подготовката беше много хубава и ние знаехме за какво тренираме. Няма значение дали отиваш на състезание, на олимпиада, дали просто отиваш на лагер – трябва да се представиш добре. Пък и нали трябва да представим отлично България! Трудно беше, но винаги се мотивирахме. 

След прекратяване на спортната Ви кариера ставате треньор. С какво ви привлече треньорската работа?

Нямаше къде другаде да отида. Трябваше да бъда треньор. Това, което трябваше да правя, е да бъда треньор.

Как се мотивирате младите хора, за да постигат високи отличия?

Тренирах много момчета и всички бяха кадърни. Имах много шампиони, както и класирали се на 2-ри и на 3-ти места. Това, на което винаги ги учех, бе дисциплина. Най-важното е да имаш дисциплина, за да вървиш нагоре. Без нея нещо не става. Само така се мотивираш, за да извоюваш каквото и да е отличие.

*Интервюто е публикувано с редакции от автора. Запазват се всички права върху текста, създаден по проект „Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП „Младежки център Пловдив.

Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.