logo

Анна Бакова: Спортът ме научи да се боря с живота

Спомняте ли си кога започнахте да гребете професионално?

Започнах да греба професионално като девойка. След Олимпиадата в Монреал през 1976 г. ме взеха в националния отбор. Последваха редица лагери и първото ми Световно първенство, в което взех участие, беше през 1977г. в Амстердам.

Участвали сте и в двойка, и в четворка скул? Как се постига синхронът в екипа?

Да, участвала съм на световно първенство на двойка скул, а през повечето време съм била част от четворка скул, като имам и завършен цял олимпийски цикъл (до Олимпиадата през 1980г.). На първо място – в отбора сме четири човека, с лодководача – 5. Това са четири различни характера, четири необуздани жени, всяка със своето виждане, със своите претенции и капризи. Синхронът се постига преди всичко със страшно много труд, дисциплина и големи амбиции и все пак – с разбирателство една към друга. Не може да няма разбирателство и в екипа да има победа.

Кои са необходимите условия и качества, за да се спечели олимпийски медал?

За да се спечели олимпийски медал, първо трябва да има условията за добра подготовка. Нужно е спокойствието на всеки един спортист, за да може той да даде абсолютно всичко от себе си. Трябва да има доверие към екипа, към треньора. Трябва да има поставена цел. Необходими са много работа и упоритост. Бих добавила и всеотдайност.

От петте си старта на световни първенства имате пълен комплект медали. На цената на какво се печелят?

Дължат се преди всичко на много труд и дисциплина. Също на много лишения с близките, със семейството.

Какво Ви даде спортът? Какво бихте посъветвали младите спортисти, които искат да се занимават професионално с гребане?

Спортът ми даде много. Първо – дисциплина, второ – ориентираност да познавам хората, живота, да познавам трудностите и да ги преодолявам. Научи ме да се боря с живота, с това, което съм си поставила като цел. И преди всичко гребането ме научи на любов към спорта, защото спортът изгражда човека като характер.

*Интервюто е публикувано с редакции от автора. Запазват се всички права върху текста, създаден по проект „Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП „Младежки център Пловдив.


Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.