logo

Краси Дунев - първият в света, който направи шест поредни прелитания на висилка

- Спортът ли избра Вас или Вие избрахте спорта?

- Аз мисля, че всеки човек в своя живот има предначертан път, който да измине, съответно решения, които да вземе и избори, които да направи. Гимнастиката за мен бе един от тези най-важни избори.

- Вие сте първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка. Какви качества са необходими, за да се постигне този успех?

- Изключително много трудолюбие, всеотдайност, смелост и дисциплина. За да се стигне до върха на елита, трябваше да се направи нещо, което никой до този момент не бе правил.

- На цената на какво се става олимпийски вицешампион на висилка?

- Да имаш щастието и гордостта да спечелиш медал на олимпийски игри е безценно.

- Защо прекратихте спортната си кариера веднага след Олимпийските игри в  Атланта, САЩ,  през 1996 г.?

- След оставането ми в Америка, по стечение на обстоятелствата, прекратих спортната си кариера и то в най-силната за мен година, когато спечелих вицесветовна, европейска и вицеолимпийска титла.

- Какво Ви даде гимнастиката? Какво бихте посъветвали младите спортисти, които искат да се занимават професионално с този спорт?

- Гимнастиката ми даде всичко. Спортът е здраве и всяко едно дете трябва да се занимава с това. Бих посъветвал всички, които  тренират професионално гимнастика, да дават всичко от себе си, да не се отказват и да продължават да преследват мечтите си.

*Интервюто е публикувано с редакции от автора. Запазват се всички права върху текста, създаден по проект „Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП „Младежки център Пловдив.

Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.