Обучителен семинар за организации, работещи с уязвими групи

В периода 13-16 април в ОП ,,Младежки център Пловдив“ се проведе национален обучителен семинар за организации, работещи с уязвими групи. Събитието бе официално открито от Георги Титюков - зам.-кмет "Спорт, младежки дейности и социална политика" и Мария Василева-Вълова (Мария Вълова) - директор на Дирекция „Външни и европейски програми“.
По време на подготовката и реализирането на семинара екипът на центъра бе подкрепен от Александра Райкова (Alexandra Raykova) - сертифициран обучител към Съвета на Европа.
Програмата бе разделена на два модула, за да отговори на потребностите на специалистите в няколко различни области,
В първия взеха участие здравни медиатори от цялата страна, които дискутираха основните предизвикателства и трудности в работата си с уязвими групи.
Основната цел беше подобряване на връзката между различните програми, насочени към приобщаване, равенство и участие на хора от ромската общност, възможностите за включване на ромски младежи в обучителните програми и проекти на младежките центрове. Обсъдиха предизвикателствата и трудностите в работата на терен, както и съвместни дейности на младежките центрове в страната.
Втората част на семинара бе насочена към образователни медиатори, директори, учители и представители на неправителствени организации от цялата страна. Основните цели на двудневния модул бяха: определяне на политики, програми и дейности за овластяване на ромските жени на местно и национално ниво и подобряване на сътрудничеството на младежките центрове в страната за планиране на конкретни съвместни инициативи по темата.
По време на четирите дни в семинара се включиха работещи в сферата от над 30 населени места и в резултат на проведените кръгли маси, дискусии и сесии, бяха изведени добри практики от опита на медиаторите, както и общи насоки за няколко съвместни дейности между участниците.
Семинарът се реализира като част от проект „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“ по Програма Местно развитие/Local Development Programme, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Галерия

Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 г.