Отбелязване на Международния ден на младежта с "Жива библиотека" и "Вечери на настолните игри"

На 12 август отбелязахме Международния ден на младежта с две събития, които донесоха много позитивни емоции на участниците. Започнахме с формата “жива библиотека”, в който единадесет вдъхновяващи млади хора разказаха за своя професионален и житейски път. Дейността протече в четири кръга, като участниците имаха възможност да чуят историята на всяка „книга“ в индивидуален разговор, а дори и след края дискусиите не спряха. Темите на „живите книги“ бяха разнообразни - театър, роботика, арт терапия, фармация, история, фотография, човешки права, космос, технологии, предприемачество и други. Благодарим на нашите „книги“ Димитър Бакалов, Dimitar Zhelev, Dimitar Ferdinandov, Донка Кьосева, Elena Stoycheva, Илиан Пехливанов, Костадин Николов, Miroslav Garigov, Николай Лазаров, Ралица Пушева и Цветелина Тенева и на всеотдайния ни библиотекар Алекс Кърпарова.
 
С приключването на „живата библиотека“ продължихме с „Вечери на настолните игри“. В това издание ни гостуваше Мирослав Гаригов. Той представи двете игри, които е създал - „На Вуте да му е зле“ и „Дръж ми шапката“. След това всички присъстващи имаха възможност да поиграят на тях. В „На Вуте да му е зле“ младежите влязоха в ролите на съседи в панелен блок, а „Дръж ми шапката“ е отборна игра на асоциации.
 
Най-младежкият празник в година срещна различни хора, които разказаха изключителни истории и се запознаха с още много такива. Всички - и тези в ролята на читатели, и в ролята на книги (разбира се и нашият библиотекар) бяха мотивирани и вдъхновени в „живата ни библиотека“. А народната мисъл, че „не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле“ бе опровергана, защото всички отпразнува деня незабравимо.
 
Младежката инициатива се реализира като част от проекта „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“ по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.
Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 г.