Отбелязване на Международния ден на ромите със спорт и изкуство

Всяка година на 8 април Младежки център Пловдив отбелязва Международния ден на ромите. Тази година по повода реализирахме две младежки инициативи.
 
Първата от тях - „Спортът възпитава, движението забавлява и усмивката е награда“ се проведе на спортния комплекс на Общинско предприятие „Младежки център Пловдив“. Неин организатор бе Горчо Маслиев. Ученици от три пловдивски училища - СУ „Найден Геров“, ОбУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Панайот Волов“ се включиха, за да премерят сили в спортното съревнование. Въодушевените агитки на трите отбора атрактивно подкрепяха своите любимци. След два часа оспорвана и спортсменска игра с две победи и голова разлика 5:2 купата получи отборът на ОбУ „Йордан Йовков“.
 
По-късно през същия ден бе проведена инициатива на младежите от с. Шишманци „Вечер на талантите“, организирана от Любчо Димчев. Имахме удоволствието да се насладим на прекрасните танцьори от местната танцова школа „Тодорови“, които бяха във вихъра на индийски, хип-хоп и народни танци. Своите произведения пък ни прочетоха творците от Литературно творческо ателие „Аберация“, като ни потопиха в магическия свят на стихове и проза. Очарователната и уникално талантлива първокласничка Анастасия Димова ни завладя с изпълненията си на песните „Карай, майчо, кого караш“ с акомпанимент гайда и „Сила българска“, а накрая ни впечатли и с изпълнения на синтезатор - „Етюд 62“ и „Гномче".
Вечерта завърши с български хора от групата, която участваше в инициативата „Месец на народните танци“, като в кръшно право хоро за финал се включи и публиката.
 
Младежките инициативи се реализират по проект „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие“ по програмата „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.
Назад

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 г.