Гребната база в Пловдив

Гребната база в гр. Пловдив е спортно съоръжение, предназначено за упражняване на гребане и кану-каяк. Намира се в парк „Отдих и култура“, непосредствено до стадион Пловдив. Това е най-голямата подобна база на Балканите, където могат да се провеждат състезания по гребни спортове. През 2011 г. е извършен ремонт - обновени са хангарите на гребците, съблекалните, изгражда се нова трибуна за около 800 зрители.

Пловдив и Гребният канал са дом на редица местни клубове по гребане и кану каяк. На канала се провеждат регати, държавни, републикански, европейски и световни първенства.

От 11 до 15 август 2021 г. Пловдив бе домакин на Световното първенство по гребане за юноши и девойки до 23 години. Участваха 902-ма състезатели от 43 държави.

Възможностите за спорт и забавления са многобройни – от каране на колело и уроци по гребане, до пейнтбол и йога.

Пловдив е първият български град, който получава титлата „Европейски град на спорта за 2014-а година“. В града има множество спортни съоръжения и футболни стадиони. Тук е построен и най-големият спортен център в България – спортен комплекс „Пловдив”. Разположен в северозападната част на града, комплексът включва стадион за 55 000 зрители, най-големия гребен канал на Балканите, закрит плувен басейн, открити и закрити тенискортове и лекоатлетическа писта.

Разполага със спортни зали за спортна и художествена гимнастика, баскетбол и хандбал, закрити и открити тенис кортове, игрище за петанк, игрище за плажен волейбол, закрит плувен басейн.

Пловдив може да се похвали и с Клуб на Олимпийския медалист. Идеята е тръгнала от изложение през 2014 година, когато Пловдив беше Европейски град на спорта, на което бяха показани спортните успехи на града. Идеята е подкрепена от ОП ,,Младежки център Пловдив“. Повече за Клуб на Олимпийския медалист може да прочетете тук: Клуб на "Олимпийския медалист"

Пловдив вече има своята Алея на олимпийската слава. Тя се намира отново на Гребната база. На нея са поставени специални плочи с имената и визитките на 46 велики спортисти, прославили града и родината ни. Инициативата е по идея на Николай Бухалов и Клуба на олимпийския медалист, а реализацията- на ОП Младежки център – Пловдив и на спортния журналист Илия Кисимов. Повече за Алея на олимпийската слава може да прочетете тук: Алея на олимпийската слава

Ръководството на ОП „Младежки център Пловдив“ смята, че изграждането на Музей на спорта в Пловдив е най-уместно да бъде точно на Гребна база, защото тя е най-притегателното място за спорт и активни мероприятия в града.

Галерия

Проект „Изграждане на младежки център в град Пловдив”, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП 2009-2014 № Д03-9/28.01.2014 г.

Проект № BGLD-1.003-0002 „Младежки център Пловдив – мощен фактор за местно развитие” по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 г.